Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Ο Αντισθένης και ο Σωκράτης


Ο Αντισθένης προτού ασπαστεί τη φιλοσοφία και ζήσει σύμφωνα με τη φύση ήταν μόνο πλούσιος  κομψός, και ζούσε με  ανέσεις.  Όταν ξεκίνησε την ενασχόληση του με την φιλοσοφία  τον τρόπο ζωής του, και φυσικά την έκανε τόπο ζωής του, διότι έτσι κρινόταν ένας φιλόσοφος στην αρχαία Ελλάδα,  όχι από την θεωρία που ανέπτυσσε αλλά  εφαρμογή της στην καθημερινότητα του, κράτησε ένα μόνο πανωφόρι, το οποίο φορούσε καθημερινά.  

Ένα ρούχο φιλοσόφου, ο οποίος έπαψε να νοιάζεται για το φαίνεσθαι,  με πειθαρχημένο σώμα που νοιάζεται μόνο για το ελάχιστο. Οι συνηθισμένοι άνθρωποι  μπορούσαν όσο ήθελαν να καμαρώνουν μέσα στα πεντακάθαρα μάλλινα. Ο  Αντισθένης, φορούσε επιδεικτικά τους λεκέδες του.

Στις αρχές κάποιου χειμώνα, έτυχε να συναντηθεί ο Αντισθένης με τον Σωκράτη. Ο γέρος δάσκαλος φορούσε για πρώτη φορά ένα καινούργιο πανωφόρι, που μόλις του είχε ράψει η Ξανθίππη, η γυναίκα του. Όσο φωνακλού και δύστροπη κι αν ήταν, αυτή η τρομερή σύζυγος δεν ήταν κακή ράφτρα. Το πανωφόρι του Σωκράτη ήταν απλό και λιτό, αλλά καλοραμμένο, με καλή εφαρμογή, και χωρίς τρύπες και λεκέδες. Βλέποντας έτσι τον Σωκράτη, ο Αντισθένης προσποιήθηκε ότι υποκλίνεται, επιδεικνύοντας ως συνήθως τις τρύπες του πανωφοριού του. Μόνο και μόνο για να υπενθυμίσει ποιος ήταν ο αληθινός φιλόσοφος, ο γνήσιος σοφός, αυτός που είχε το κουράγιο να εγκαταλείψει την προσποίηση και να αγωνιστεί με πάθος γι’ αυτό.


Τότε ο Σωκράτης κοίταξε τον Αντισθένη, έπειτα το πανωφόρι, και ξανά τον Αντισθένη. Και, χωρίς να έχει ο Αντισθένης να  προλάβει  ν’ απαντήσει, είπε στρίβοντας στη γωνία του δρόμου: «Μέσα από το πανωφόρι σου βλέπω τη ματαιοδοξία σου».

Απόσπασμα από  εδώ

Eπιλογές, επεξεργασία, επιμέλεια δημοσιεύσεων/αναδημοσιεύσεων Πλωτίνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου