Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Τι ήταν 'Ονειροπαγίδα';



Ένας ινδιάνικος μύθος λέει πώς η Asibikaashi (γυναίκα αράχνη) αφού βοήθησε τους θεούς να βάλουν τον ήλιο στην πορεία του, προκειμένου να προστατέψει τα παιδιά της από τα κακά πνεύματα που κυκλοφορούσαν το βράδυ, έφτιαχνε έναν ιστό, το λυκόφως.Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό. Έτσι, οι μητέρες  ξεκίνησαν να φτιάχνουν ονειροπαγίδες. Ονειροπαγίδες κατασκεύασαν αρχικά οι Ινδιάνοι Τσιπέουα (αλλιώς Οτζίμπουε). Το αντικείμενο στη γλώσσα τους ονομάζεται Αsabikeshiinh.



Τις κατασκεύαζαν πλέκοντας σε δίχτυ κλωστές από νεύρα μέσα σε στεφάνια από ξύλο ιτιάς, με μια πλέξη που θύμιζε ιστό αράχνης. Συνήθως τις διακοσμούσαν με χάντρες και φτερά. Μετά τις κρεμούσαν πάνω από τα κρεβάτια των παιδιών, για να τα προστατέψουν από τα κακά όνειρα. Με τον καιρό και καθώς το παιδί μεγάλωνε, η ονειροπαγίδα φθειρόταν και καταστρεφόταν. Υποτίθεται ότι μόνο τα καλά όνειρα μπορούσαν να περάσουν από την κεντρική τρύπα της ονειροπαγίδας, ενώ τα κακά σκάλωναν και έμεναν παγιδευμένα. Στη συνέχεια, τα παγιδευμένα κακά όνειρα θα διαλύονταν με το πρώτο φως της αυγής..



Ο εξωτερικός δακτύλιος συμβολίζει το κύκλο της ζωής και του Ήλιου στο ηλιακό μας σύστημα, ο δακτύλιος αυτός ντύνεται με δέρμα ζώου και γύρω από αυτό αρχίζουν να πλέκουν ένα πλέγμα που μοιάζει με αυτόν που κάνει η αράχνη. Το σχήμα που πλέκεται συμβολίζει τον ιστό της Αράχνης που δημιούργησε τον κόσμο και πάντα συμβολίζει τη ένωση που όλα έχουν μεταξύ τους στο σύμπαν. 

Πολλές φορές στο κέντρο υπάρχει μια χάντρα που αντιπροσωπεύει την Γιαγιά-Αράχνη που είναι το κέντρο όλων. Οι χάντρες που υπάρχουν μέσα στον ιστό αντιπροσωπεύουν τη προστασία που μας δίνει η Γιαγιά-Αράχνη αλλά και τα σημαντικά όνειρα που κάποιος πρέπει να έχει στη ζωή του. Τα όνειρα αυτά κατά τους Ιθαγενείς της Αμερικής, συνδέονται με τις διάφορες μυήσεις που κάνει ο κάθε άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του. Τα φτερά συμβολίζουν το στοιχείο του αέρα και ανάλογα το λόγο που φτιάχνεται χρησιμοποιούνται και διαφορετικά φτερά.



Τα φτερά του Αετού χρησιμοποιούνται για να δώσουν θάρρος, δύναμη και διόραση, της Κουκουβάγιας γνώση και σοφία, πολλές ονειροπαγίδες χρησιμοποιούν τα φτερά αυτών των ζώων για να αντιπροσωπεύσουν το φως και το σκοτάδι, το θηλυκό και το αρσενικό και για να περάσουν τις ιδιότητες αυτές στον εαυτό τους ή σε ένα νεογέννητο βρέφος.



Τα σημεία που συνδέουν τον ιστό με τον εξωτερικό δακτύλιο είναι από 7 μέχρι και 28, οι αριθμοί παίζουν σημαντικό ρόλο και δεν είναι τυχαίοι όταν δημιουργείται μια ονειροπαγίδα. Ο αριθμός επτά συμβολίζει τους 7 προγόνους, τις 7 προφητείες και τα 7 προστατευτικά σημεία του ορίζοντα, ο 13 είναι τα 13 ιερά φεγγάρια του έτους και ο αριθμός 28 συνδέεται με τη Σελήνη και την ολοκλήρωση μιας μετάβασης, οι αριθμοί μπορούν να είναι ποικίλοι και διαφέρουν ανά φυλή και ανά παράδοση. Τα διάφορα χρώματα, σχήματα, φτερά, οι χάντρες και τα κοχύλια που συμπληρώνουν την ονειροπαγίδα έχουν το δικό τους νόημα που διαφέρει ανάλογα με τη φυλή.



Το κόκκινο, λευκό, μαύρο και κίτρινο χρώμα αντιπροσωπεύουν τα 4 σημεία του ορίζοντα αλλά και τις 4 φυλές του κόσμου, κατά τη φυλή των Hopi στο μύθο της δημιουργίας του ανθρώπου, η Γυναίκα-Αράχνη δημιούργησε στη αρχή 4 άντρες έναν από κάθε χρώμα και έτσι δημιουργήθηκαν οι 4 διαφορετικές φυλές.Το μωβ είναι επίσης από τα χρώματα που θα δείτε σε πολλές ονειροπαγίδες, αντιπροσωπεύει τον πνευματικό κόσμο και την επίγεια ανάγκη του ανθρώπου που θα πρέπει να είναι να ψάχνει και να συνδέει τους 2 κόσμους τον υλικό με τον πνευματικό, ώστε να ολοκληρωθεί σαν οντότητα.



Αυτές οι ονειροπαγίδες προορίζονται για μωρά,  και είναι απαραίτητο και φυσιολογικό να φθείρονται με τον χρόνο, μέχρι ολοκληρωτικής καταστροφής, πράγμα που δείχνει την ωρίμανση του ανθρώπου και την ικανότητά του να διώχνει τα κακά πνεύματα μόνος του.


Επεξεργασία, επιμέλεια  αναδημοσιεύσεων Πλωτίνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου